8 oktober Lezing door Ad van Gool van 15.15 tot 16.15 uur in ’t Paradies


Evenementgegevens


Lezing door Ad van Gool van 15.15 tot 16.15 uur in ’t Paradies

Onderwerp:

Vrouwen en hart- en vaatziekten
Doodsoorzaak nummer twee bij vrouwen

Hart- en vaatziekten vooral een mannenkwaal? Zeker niet! Er overlijden zelfs meer vrouwen dan mannen aan een hart- of vaataandoening. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 2.
Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hart- en vaatziekten werd in het verleden vooral gedaan bij mannen. De kennis uit onderzoek bij mannen kunnen we echter niet altijd zomaar toepassen op vrouwen. Mannen en vrouwen zijn verschillend, ook op het gebied van hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar het ontstaan van hart- en vaatziekten bij vrouwen en hoe je ze het beste kunt voorkomen en behandelen. Vooral belangrijk is dat je de symptomen herkent, die zo anders zijn dan bij mannen.
Al enkele jaren voert de Hartstichting de campagne We hebben je hart nodig om vooral vrouwen maar ook huisartsen en cardiologen bewust te maken van de verschillen en om daarnaast geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Veel vrouwen worden namelijk getroffen door hartproblemen zonder dat ze de symptomen herkennen. Dat kan zeer vervelende gevolgen hebben.
In zijn voorlichting geeft Ad van Gool aan welke verschillen tussen mannen en vrouwen al bekend zijn, wat die andere klachten zijn, hoe hart- en vaatziekten zich anders kunnen ontwikkelen, wat de grootste risicofactoren zijn etc.