Historie
Het Katholiek Vrouwengilde komt voort uit de R.K. Vrouwenbond. De R.K. Vrouwenbond werd in 1913 opgericht door enkele vrouwen naar een concept van de priester dr. Alphons Ariёns en was een federatie van diocesane vrouwenbonden met lokale afdelingen. Het bestuur werd bijgestaan door een geestelijk adviseur.
In 1918 nam de Rooms-Katholieke kerk in Limburg het initiatief tot oprichting van de Katholieke Vrouwenbond, zowel in het bisdom als in diverse gemeenten. Zo waren er in dat jaar enkele zeer vooruitstrevende dames in Roermond die het initiatief namen om in Roermond een afdeling van de Katholieke Vrouwenbond op te richten. Het doel was “de vrouw haar taak als christenvrouw meer bewust te doen worden, zowel t.a.v. haar persoonlijke leven als met betrekking tot haar plaats in maatschappij, gezin en kerk”.
Het was in de tijd dat men nog algemeen van mening was, speciaal hier in het zuiden, dat een vrouw zich met niets anders mocht bemoeien dan met het huishouden. Ondanks dit tijdsbeeld zetten deze dames toch door en startten in Roermond de eerste afdeling van de Katholieke Vrouwenbond met 146 leden. De eerste presidente was mevrouw Michiels van Kessenich-van Meeuwen.
Zoals bij iedere vereniging kende ook de Vrouwenbond haar ups en downs. Omstreeks 1938-1939 was het dieptepunt. In de oorlog was de vereniging alleen nog maar gericht op de verrijking van het geloofsleven. Na de oorlog werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. De naam Vrouwenbond werd vervangen door Vrouwengilde. Onder Vrouwengilde werd verstaan een werkgemeenschap van vrouwen die niet behoren tot de arbeidersstand en die niet behoren tot de boerinnenstand. Wel zal het Vrouwengilde zich toeleggen op samenwerking met de andere vrouwenorganisaties.
In de 70er jaren vond een structuurwijziging plaats. Het KVG werd georganiseerd in 11, later 12, provinciale i.p.v. diocesane afdelingen. Het landelijk Katholiek Vrouwengilde werd in 2005 opgeheven.
De tijden zijn veranderd, dus ook het Vrouwengilde. In de loop van de jaren is vrouwenemancipatie en vrouwenverbinding het hoofddoel van het Katholiek Vrouwengilde geworden. Dit kwam en komt tot uitdrukking in de drie O’s: ontmoeting, ontwikkeling en ontplooiing.
Op 1 januari 2021 is de provinciale koepelorganisatie KVG-Limburg opgeheven en zijn de afzonderlijke afdelingen zelfstandig verder gegaan. Met onze zusterverenigingen in Limburg blijven we contact houden.
In meer dan 100 jaar vrouwenvereniging kunnen we spreken van een vereniging die inspirerend, uitdagend en verbindend is, waarbij het KVG dit uitdrukkelijk koppelt aan kwaliteit. Kwaliteit van haar programma’s en kwaliteit in de omgang met elkaar.
Respect voor elkaar geldt als basis voor onze vereniging.
Bron: o.a. Jubileumboek 100 jaar KVG 1918-2018